Informa’t, informa i col·labora

Els grans mitjans d’informació tenen un problema: la gran influència del poder econòmic, del poder polític o ambdues situacions. Conèixer qui està darrera dels mitjans ens pot ajudar a entendre una mica millor la realitat informativa. Per exemple, a Catalunya, conèixer que el Grup Godó (La Vanguardia, RAC1, 8TV) ha rebut 20 M € de les administracions controlades per CIU pot ajudar a entendre la línia editorial del grup mediàtic.

 

Això no vol dir que no hi hagi periodistes als mitjans amb visió crítica i opinió lliure, però hi ha línies vermelles que no poden traspassar si no es volen veure abocats a la marginació interna, com es pretenia fer amb Maruja Torres a El País o a l’acomiadament en un món extremadament precari.

 

En moltes ocasions la informació és incompleta o esbiaixada, degut a la línia editorial, que imposen els inversors i, en alguns casos, condicionen els anunciants. Això porta a situacions com ara els silencis mediàtics que denuncia al seu anuari l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat.

 

Afortunadament, existeixen mitjans de comunicació alternatius, tant de premsa escrita digital, com  Rebelión, o en paper – on La Directa seria la gran referència a Catalunya – emissores de ràdio com Contrabanda i televisió com latele.cat  que representen illes de llibertat i independència dels grans poders polítics i econòmics. A nivell estatal, hi ha projectes interessants, tant pel seu contingut crític com per la seva organització cooperativa, com la revista mensual La Marea, creada pels treballadors acomiadats del diari Público. Molts d’aquests projectes permeten formar-ne part com a soci cooperativista o col·laborar de diverses formes, com ara el micromecenatge.

 

D’altra banda, gràcies a les xarxes socials (facebook, twitter,…) tothom pot, a més de rebre informació, transmetre-la amb immediatesa. Amb la seva difusió d’una informació veraç i una opinió crítica podem ajudar a crear estats d’opinió i espais de llibertat que fins ara estaven monopolitzats pels grans grups mediàtics.