Consum responsable

[Nota: molts fragments d’aquest text estan extrets del bloc d’Esther Vivas]

Tots som consumidors. Si a vegades ens dóna la sensació que canviar el món passa només per les polítiques que implementen “els d’adalt”, com a consumidors és on més poder de decisió i d’influència tenim. És en aquest apartat on més que mai som el 99%! A través de les nostres compres podem decidir quin model de consum fomentem. Podem decidir a on comprem i què comprem (inclús podem decidir no comprar!).

És important prendre consciència del poder que tenim com a consumidors. Cal que replantegem el nostre model de consum i el transformem en un consum ètic, ecològic, solidari i sostenible. Cal avançar cap a un consum responsable:

(1) CONSUMEIX NOMÉS ALLÒ QUE REALMENT NECESSITES

L’actual model de consum és insostenible; si tothom consumís com un ciutadà mitjà de l’Estat espanyol farien falta tres planetes terra.

Per lluitar a favor d’un model de consum just i sostenible cal:

  • Reduir el nostre consum. Cal consumir en funció del que realment necessitem, combatent un consum excessiu, innecessari i superflu. El sistema capitalista necessita del consum compulsiu de la societat per sobreviure. És per això que ens fan creure que quan més tinguem, més feliços serem, cosa que no és cert. Així doncs, la propera vegada que vagis a comprar, pregunta’t si realment necessites allò o si és la societat de consum que t’està empenyent a aquella compra.
  • Deixar la lògica de l’usar i tirar, i començar a reutilitzar, compartir i intercanviar les coses. El model de consum col·laboratiu es basa en que un mateix producte sigui utilitzat per més d’una persona (exemple: les bicis del Bicing). A la web www.consumocolaborativo.com hi ha molts més exemples. També podem intercanviar les coses que ja no volem o utilitzem als mercats d’intercanvi. A més, al barri, trobareu “La Flor de Drap”, un projecte que pretén esdevenir una alternativa al model de consum il·lògic, desmesurat i injust de roba i moda.

 

(2) PARTICIPA EN UN MODEL DE CONSUM QUE PRIORITZI EL COMERÇ LOCAL EN CONTRAPOSICIÓ A LES GRANS SUPERFÍCIES I LES PETITES I MITJANES EMPRESES EN CONTRAPOSÍCIÓ A LES GRANS MULTINACIONALS

Per lluitar a favor d’un model de consum just i sostenible cal:

  • Evitar comprar en grans superfícies i supermercats i intentar comprar al barri, al petit comerç, prioritzant el consum local i sostenible.
  • Prioritzar comprar productes d’empreses petites i mitjanes en front de les multinacionals, encara que a vegades sigui difícil i pugui resultar una mica més car.

Sabies que les GRANS SUPERFÍCIES, contràriament al que es pensa, destrueixen llocs de treball? Sabies que imposen condicions laborals pèssimes i que reinverteixen en l’economia local molt menys que el petit comerç local? Sabies que comprar en aquests comerços de fet surt més car que comprar en botigues més petites?

Sabies que les GRANS MULTINACIONALS poden oferir preus baixos perquè produeixen a països amb lleis de protecció del medi ambient més flexibles i on la ma d’obra gairebé no te drets laborals? I que els beneficis que tenen sovint els porten a paradisos fiscals? Per contra, al comprar a les PETITES I MITJANES EMPRESES – que generen el 90% de l’ocupació – els diners gastats es queden a la comunitat.


(3) PARTICIPA EN UN MODEL DE CONSUM QUE PROMOGUI L’AGRICULTURA I LA PAGESIA LOCAL, DE PROXIMITAT, ECOLÒGICA I DE TEMPORADA

Per assolir aquests objectius:

  • Fes-te d’una cooperativa de consum! Al Poblenou en tens quatre (Cydònia, Estèvia, Mespilus i La Unió). A altres barris, pots consultar la web de la Coordinadora Catalana d’Organitzacions de Consumidors de Productes Ecològics (Ecoconsum).
  • Tens altres opcions: compra cistelles setmanals, compra als mercats de pagesos o directament al pagès o compra a les botigues de confiança que informin i garanteixin l’origen dels seus productes

 L’actual sistema, basat en l’AGRICULTURA INDUSTRIAL no funciona. Sinó, com s’explica que hi hagi fam al món a la vegada que hi ha un excés d’aliments? O que els aliments que consumim facin una mitjana de 5000 km abans d’arribar al nostre plat, contaminant el nostre planeta? O que la nostra alimentació estigui en mans de grans empreses privades que posen pel davant interessos econòmics davant qualitat i seguretat alimentària? O que s’estigui acabant amb l’agrodiversitat i que el gran increment en el nombre de malalties associades a l’alimentació?

Per lluitar contra aquest model de consum injust i insostenible, cal promoure una AGRICULTURA LOCAL, SOSTENIBLE, lliure de pesticides, químics i transgènics. Cal prioritzar l’alimentació de proximitat, ecològica i de temporada, sense intermediaris i amb un preu just pel pagès i de comerç just.

 

(4) INFORMA’T DEL QUE COMPRES I LES REPERCUSSIONS QUE TÉ LA SEVA PRODUCCIÓ I PARTICIPA EN UN MODEL DE CONSUM QUE GARANTEIXI UNES CONDICIONS LABORALS I MEDI-AMBIENTALS

Saps d’on procedeixen els aliments que compres? Si es tracta d’aliments quilomètrics? Saps si la roba amb la què et vesteixes s’ha produït amb explotació infantil o vulnerant altres drets bàsics?

Informa’t de les condicions a les quals s’han produït els productes que compres. Fixa’t en la procedència dels productes, qui els produeix i en quines condicions. I si no ho indica, pregunta-ho! Exigeix saber d’on procedeix allò que compres!

Algunes webs que pots consultar: