Xarxa contra els desnonaments

Entre 2007 i 2011 es produiran prop de 500.000 execucions hipotecàries a l’Estat Espanyol. Centenars de milers de famílies seran desnonades de les seves cases per les mateixes entitats financeres que han provocat la crisi i que han estat rescatades amb diners públics. És inadmissible i intolerable que en un suposat Estat Social i Democràtic de dret s’estiguin produint centenars de milers de desallotjaments alhora que existeixen milions de pisos buits que no estan complint la seva funció social.

Les administracions públiques, lluny de donar resposta a aquesta situació d’emergència i aturar l’allau de desallotjaments, sembla més disposada a emparar i protegir els interessos de les entitats financeres que defensar els drets més elementals dels ciutadans. Els poders públics estan essent còmplices de la vulneració d’aquest dret bàsic, incomplint el marc jurídic estatal, així com diversos tractats internacionals que han estat ratificats per l’estat espanyol:

Es vulnera l’article 25 de la declaració universal dels drets humans, que diu: “Tota persona té dret a un nivell de vida adequat que li asseguri, així com a la seva família, la salut i el benestar, i especialment l’alimentació, el vestit, l’habitatge, l’assistència mèdica i els serveis socials necessaris;…”

Es vulnera l’article 11 del Pacte Internacional de Drets econòmics, socials i culturals, on diu que l’Estat està obligat a fer tot el possible per impedir els desallotjaments forçats per motius econòmics. I que en cas de no evitar-los, ha de vetllar perquè es compleixin totes les garanties processals i un reallotjament digne i adequat per a les famílies. Espanya ha signat i ratificat aquest pacte, per la qual cosa està obligada a respectar-lo.

Es vulnera l’article 47 de la Constitució Espanyola, que diu literalment: “Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d’acord a l’interès general per impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística.”

Els desallotjaments per causes econòmiques (és a dir, per falta d’ingressos), no només atempten contra les necessitats més elementals de la població en un context de crisi, sinó que a més incompleixen amb la legalitat del propi Estat. Davant la vulneració sistemàtica dels nostres drets, l’Assemblea Social del Poblenou fa una crida a l’acció. Estem convençuts que ha arribat el moment d’alçar la nostra veu i cridar: No permetrem mes desallotjaments! No deixarem que el banc ens faci fora de casa! No permetrem que seguiu traficant amb les nostres necessitats!

Per què parar els desallotjaments.

La situació hipotecària que viuen milers de famílies i la sobreprotecció jurídica que ostenten les entitats financeres a l’Estat, és única al món. La visibilitat de la nostra problemàtica tant en els mitjans de comunicació com en l’agenda política no és proporcional a la magnitud ni a les dimensions de la tragèdia que estem vivint. Ni als bancs ni als poders públics els interessa que fem massa soroll. Els uns perquè no volen veure tacada la seva imatge corporativa ni aquí ni a la resta del món. Els partits polítics tampoc volen projectar-se cap a l’opinió publica i cap al món com el que són: autèntics estats fallits incapaços de satisfer les demandes més elementals dels seus conciutadans.

Per això volen que marxem de les nostres cases en silenci. Que abandonem les nostres llars sense fer soroll. Tenen por que ens organitzem i que comencem a fer front als desallotjaments. Resistir als desnonaments significa desafiar-los, plantar-los cara, mirar-los d’igual a igual. La nostra casa és la nostra força, i si ens marxem sense lluitar-la és com si ens rendíssim sense plantar batalla; és com retirar-nos sense haver mesurat les nostres forces; és com lliurar-nos abans d’hora. La nostra casa és el nostre instrument de lluita; la nostra palanca de pressió; la nostra millor aliada.

Estem organitzant una xarxa contra els desallotjaments al Poblenou des de l’Assemblea Social del Poblenou. I estem en col·laboració amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Al Poblenou estem començant a teixir una xarxa contra els desallotjaments al costat d’entitats socials i associacions veïnals. Si tens data de desnonament o coneixes algun cas, posa’t en contacte amb nosaltres al més aviat possible.