La dació de pagament

En qüestions immobiliàries, una dació de pagament és l’adjudicació del bé hipotecat davant la impossibilitat de complir una obligació, en aquest cas el pagament de la hipoteca, deixant lliure d’obligacions el deutor. És a dir, l’hipotecat dóna el seu habitatge al banc – o una altra institució financera – a canvi de que la institució li anul.li el deute que tenia contret amb ell en forma d’hipoteca. Normalment, la solució s’arrodoneix signant un contracte de lloguer per a que el ja ex-hipotecat pugui seguir ocupant l’habitatge, però ja no en règim de propietat sinó d’arrendament.

Com pots col·laborar?

Dóna suport i difon la campanya de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca per instar el govern a regular la dació en pagament!

1) Signa la proposta per regular la dació en pagament des d’aquest enllaç. Com? Omple els buits amb el teu nom, email i DNI/NIE en el següent enllaç

SIGNA AQUÍ

2) Descarrega’t la plantilla per recopilar totes les signatures possibles, a la teva feina, pels teus amics, familiars… Que signi tothom!

PLANTILLA PER RECOPILAR SIGNATURES

3) Proposa al teu ajuntament que aprovi la moció en el ple instant al govern a aprovar la dació de pagament.

DESCARREGA’T EL MODEL DE MOCIÓ PER ALS AJUNTAMENTS

I fes-ho arribar als diferents partits que tinguin representació al teu ajuntament, instant-los a presentar la moció i així demostrar que estan disposats a donar suport a les famílies afectades per les execucions hipotecàries i els desnonaments.

Pots trobar més informació sobre la dació de pagament aquí.

Des de fa mesos, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca – PAH, al costat del Observatori DESC, UGT, CCOO, CONFAVC, UCC i la Taula del Tercer Sector, van anunciar la presentació d’una Iniciativa Legislativa Popular per portar al Congrés la proposta de regular la dació de pagament, de manera que amb el lliurament de l’habitatge quedi saldat el deute hipotecari, i acabant així amb el sofriment de milers de famílies.

Entre novembre de 2010 i febrer de 2011, les organitzacions socials impulsores de la ILP, amb l’ajuda de advocats/des, juristes i acadèmic/ques, van treballar en el redactat del text per aconseguir que fos precís i rigorós. No obstant això, després de la seva presentació a finals de març davant la Mesa del Congrés, aquesta els va fer arribar la seva negativa: ILP rebutjada. Motiu? Ja hi ha una altra ILP sobre el mateix tema.

Perplex/es, investiguen què havia passat: un grup desconegut, anomenat “Verds ecopacifistes”, que no tenia cap feina prèvia sobre la problemàtica hipotecària, ni s’havia posicionat mai sobre el tema, havia presentat una ILP molt mal redactada i sense rigor jurídic, fent menció de la dació de pagament, just uns dies abans que es registrés la seva ILP: casualitat? Intenten contactar – en reiterades ocasions sense cap èxit – i si tot això era ja molta coincidència, el fet que no hagin començat cap campanya de recollida de signatures va despertar les seves sospites. Avui, la desconfiança augmenta quan el diari Público publica que darrera dels “Verds ecopacifistes” s’amaguen estranys interessos immobiliaris.

Però han passat coses encara més greus. Després de l’anunci de la Mesa del Congrés que rebutjaven la ILP sobre la dació en pagament escudant-se en la ILP presentada pel grup “ecopacifista”, van decidir convertir l’obstacle en oportunitat i presenten una nova ILP. Si l’excusa era que formalment ja existia una ILP sobre la dació, presenten una ILP més àmplia, contra els desnonaments i per la creació d’un parc d’habitatge social en règim de lloguer. I per assegurar-se que eren conscients de la situació, van contactar amb diferents membres de la Mesa, assegurant-se que coneixien tots els fets fins aquí exposats.

I sí senyor, eren conscients dels fets i es van reafirmar: la setmana passada van tornar a rebutjar la segona ILP presentada, amb la mateixa excusa – que ara ja és més difícil de sustentar, perquè la ILP dels ecopacifistes res diu de desnonaments ni lloguer social -. Si ja sospitàven que les raons del rebuig eren més polítiques que tècniques, ara ja pocs dubtes queden. La Mesa del Congrés (és a dir, bàsicament PSOE i PP) ha utilitzat una ILP fantasma d’un desconegut grup vinculat a la rajola per impedir una ILP que centenars de milers de ciutadans i ciutadanes estan esperant, impulsada per organitzacions socials que compten amb un ampli suport i que porten mesos treballant durament per fer-la possible.

Per això mateix anuncien la seva irrenunciable voluntat de recollir les signatures en la manera i forma que estava previst i anuncien que pentinaran els carrers de tot el país i prendran les places, els bars, les botigues i els comerços de pobles i ciutats. Recolliran les signatures i les portaran igualment fins al Congrés: si aquest dia els partits amb representació al Congrés tanquen les seves portes i decideixen no rebre’ls … ja s’ho faran. Després es sorprendran de que als carrers milers de ciutadans i ciutadanes els cridin que no els representen.

I davant d’aquells que menyspreen, censuren i trafiquen amb la voluntat d’un poble, no ens queda altra alternativa que fer una crida a l’acció i a la desobediència civil no violenta. Si el sistema pretén bloquejar, bloquegem nosaltres al sistema. Seguirem parant desnonaments (ja van més de 50 en tot l’estat) i posarem a banquers i governants al seu lloc.